Tuesday, November 3, 2009

كانادا تلاش ميكند مللمتحد را روي نقض حقوق بشر در ايران متمركز نمايد

سايت كانوِست 7/8/1388
در گزارشِ يك تلاش به رهبري كانادا براي معطوف ساختن توجهات به سابقه حقوق بشر در ايران آمده است كه؛ تحقيقگران ويژه مللمتحد بايد توجه خود را روي جمهوري اسلامي متمركز كنند. درعينحال، اين، مضمونِ يك پيشنويسِ قطعنامه است كه انتظار ميرود روز پنجشنبه ارائه شود.
اين حركت، توسط كانادا و ساير دولتهاي حاميِ اين قطعنامه، در شرايطي است كه به محققانِ مللمتحد، اين انتقاد وارد شده كه توجه خارج از تناسبي به بدرفتاريها در دموكراسيهاي پيشرفته كردهاند درحاليكه كشورهاي با بدترين وضعيت حقوق بشر ناديده گرفته شدهاند
در پيشنويس اين قطعنامه، آمده است كه؛ تحقيقگران راجع به شكنجه، اعدامهاي خارج از چارچوبهاي قضايي، سركوب آزادي بيان، بازداشت بيحساب، ناپديد شدنهاي عامدانه و تعقيب و آزار فعالان حقوق بشر، توجه خاص خود را به ايران متمركز كنند..
در اين پيشنويس همچنين آمده كه؛ ايران بهعنوان موضع رسمي خود براي هرگونه تحقيق در زمينه حقوق بشر دعوت كرده است اما در عمل، هيچيك از تقاضاها از طريق اين مكانيزمهاي ويژه براي ديدار از ايران طي 4 سال گذشته را محقق نكرده است.
بنا به اين پيشنويس، ايران درخواستهاي بيشمارِ كارشناسانِ مللمتحد را ناديده گرفته است.
محققان مللمتحد در مورد درد و رنج اقليتهاي ايران اخيراً از كانادا ديدن كردند.
ورود گاي مكدوگال (Gay McDougall ) در ماه جاري[به كانادا] به اين معناست كه نيمي از هشت قلم از تحقيقات او در داخل كشورها، در كشورهاي پيشرفته بوده كه به گفته منتقدان، مملو از نهادهايي هستند كه با كم وكسريها در ارتباط با حقوق بشر فعال هستند.
كانادا از سال 2003 همه ساله، پيگيريِ پيشنويس قطعنامههايي در مورد نقض حقوق بشر در ايران را هدايت كرده است. در سال 2003 زهرا كاظمي عكاسِ خبرنگار و شهروند كانادايي ايرانيتبار بود كه در زير شكنجه در ايران به قتل رسيد. هر كدام از اين قطعنامهها توسط اكثريت در مجمع عمومي مللمتحد به تصويب رسيدهاند. اما هر بار اين قطعنامهها همراه شده است با فعاليتهايي توسط ايران تا اينگونه اقدامات را به زمينههاي پروسدوري منحرف كرده و بينتيجه بگذارد
نروژ و سوئد از نزديك با كانادا در تدوين اقدامِ سالجاري كه گزارشات فعالان حقوقبشر نيز در آن گنجانده شده، تلاش كردهاند. قطعنامههاي قبلي، اين نقيصه را داشتند كه؛ از تحقيقگران ويژه نخواسته بودند كه روي ايران تمركز داشته باشند و تنها به اينكه جمهوري اسلامي بايد در مكانيزمهاي حقوق بشرِ مللمتحد همكاري كنند، بسنده كرده بودند.
در متنِ اين پيشنويس، همچنين تعقيب و تهديد و اذيت و آزار معترضين و سايرين كه در سركوبي بعد از انتخاباتِ مجدد پرزيدنت محمود احمدينژاد در ماه ژوئن صورت گرفت بشدت مورد انتقاد قرارگرفته است.
اين پيشنويس، قطعنامههاي قبلي در شناسايي شكنجه، شلاق زدن، قطع عضو و سنگسار در ايران را نيز بهعنوان نقض جاري و مستمر حقوق بشرمنعكس ميكند. در اين قطعنامه، همچنين تبعيضِ فزاينده عليه اقليتها را يادآور شده و دستگيريهاي سال 2008 و استمرار بازداشت 7 نفر از رهبران مسلك بهايي بدون دسترسي مكفي يا بموقع به وكيل را مورد توجه قرارداده است.
اين پيشنويس، در يك كميته مللمتحد مربوط به موضوعات حقوق بشر، بررسي ميشود و در اواخر سالجاري به جلسه كاملِ[باحضور كل اعضا] مجمع عمومي مللمتحد ارائه ميشود.
لورِنس كانون (Lawrence Cannon ) وزيرخارجه كانادا روز سهشنبه در مجلس عوام اين كشور گفت اين پيشنويس، شديدتر از سالهاي قبل خواهد بود.
لورِنس كانون گفت كانادا يك قطعنامه قوي را ارائه ميكند كه كماكان ايران را بهخاطر رفتار انزجارآورش در امور بينالمللي و بياعتنايي آشكار كه اين رژيم عليه شهروندانِ خودش اعمال ميكند را مورد توجه قرار ميدهد.
كانون هيأت كانادا در مللمتحد كه جلسه مجمع عمومي را در زمان سخنراني احمدينژاد به اعتراض ترك كرد را هدايت ميكرد. هنگام ترك اين اجلاس توسط هيأت كانادايي، نمايندگانِ آمريكا، بريتانيا و ساير هيأتها نيز از اين جلسه خارج شدند.

No comments:

Post a Comment